Turné med hörnan 5 juli 2017

Hörnans tredje år på turné

FINSPÅNG För tredje året i rad ger sig fritidsgården Hörnan ut på husvagnsturné runt om i Finspång. I år är huvudtemat cirkus och akrobatik.

Hörnans fritidsgård håller vanligtvis till i Finspångs kulturhus och riktar sig till barn och ungdomar mellan 12 och 16 år. Idén till husvagnsturnén föddes vintern 2014 under en planeringsdag.

– Vi funderade över sommaraktiviteter när det är lågsäsong för fritidsgårdsverksamhet. Det känns inte så roligt att locka ungdomarna till en källarlokal när det är soligt och fint ute. Vi ville flytta ut verksamheten till platser där ungdomarna är under sommaren. Då kom vi fram till att vi skulle köpa en husvagn och åka runt till ungdomarna i kommunen, säger Jesper Karlsson, fritidssamordnare och en av medgrundarna till husvagnsturnén.

– I år har vi cirkustema. Vi har med oss cirkuspedagogen Emma Lundqvist som lär ungdomarna akrobatik. De får lära sig att jonglera och cykla enhjuling och annat roligt. Det är väldigt många som tycker det är kul och vill prova på cirkus, berättar Jesper Karlsson, från Hörnans husvagn som för dagen slagit läger vid hembygdsgården i Hällestad.

BILD: Jonas Palm | Cirkuspedagog. Emma Lundqvist lär ut parakrobatik, liggandes på rygg. ”Det är allra roligast” säger hon.

De som någon gång husvagnsemestrat vet att vädret kan påverka campingnöjet. Men i år har väderprognoserna varit på Hörnans sida, hittills.

– Det är ju väldigt väderbaserat. Men vi har haft tur med vädret än så länge. Om det börjar regna så har vi tält som vi ställer upp och så kan ju några vara i husvagnen också, berättar Jesper Karlsson.

Emma Lundqvist, även kallad ”Cirkus-Emma”, är vanligtvis bosatt i Linköping och besöker Finspång för första gången den här sommaren. Hon berättar att det inte bara är barn och ungdomar som är sugna på att testa på cirkuskonster.

– Alla kan lära sig cirkuskonster. Ibland kommer det fram vuxna och vill prova. Häromdagen kom ett österrikiskt turistpar som ville lära sig att jonglera, berättar Emma, som fallit för de fina badmöjligheterna i Finspång.

BILD: Jonas Palm | Hörnan. Den som är nyfiken på cirkuskonster kan besöka husvagnen.

– Det är så kul att få åka runt och se alla vackra platser i Finspång. Jag har hört att det finns 365 badplatser. Vi ska bada på vartenda ställe vi stannar på!

Två av barnen som besökte Hörnan för att lära sig cirkuskonster var åttaåriga tvillingarna Livia- och Freja Rimmenstrand.

BILD: Jonas Palm | Tvillingar. Livia och Freja Rimmerstrand tyckte att det var roligast att gå på lina.

– Det var roligast att gå på lina, säger Livia och får medhåll av Freja, innan de fortsätter kasta jongleringsbollar till varandra.

En av tankarna med turnén, förutom att visa upp verksamheten, är att nå till de ungdomar som vanligen hänger i Hörnan under skolåret.

BILD: Jonas Palm | Fritidssamordnare. Jesper Karlsson har även han lärt sig några trick.

– Det är många av dem som kommer till oss medan de väntar på en buss, eller liknande. Så när vi kommer ut till de olika områdena är det många som känner igen oss och det är bra, säger Jesper Karlsson.