Linköpingsposten-11-mars-2021

Det första som du möts av i Cirkus-Emmas, Emma Lundqvists, lägenhet i Skäggetorp är en enhjuling och en bunt rockringar som hänger i taket.

Två röda skynken omger spegeln som reflekterar Emma Lundqvist när hon står på händer i vardagsrummet.
– Jag tycker att det är häftigt med kroppskontroll och jag tycker det är roligt att göra saker tillsammans med andra människor, förklarar Emma Lundqvist när hon får beskriva det roligaste med cirkus.
Hon driver det egna företaget Cirkus-Emma som så många andra drabbats hårt av pandemin.
– Allt jag gör involverar människor som är nära varandra. Antingen i publik eller i utövande.

Men trots att det inte går att uppträda för en större publik än vad restriktionerna tillåtit, så finns det några saker som Emma Lundqvist kunnat fortsätta göra.
– Det som går att göra är att ha privatlektioner, i acroyoga, handstående, pardanser och sånt.  Även att ha skapande skola, så att barn kan få prova cirkus.
Att inte kunna ha cirkusshower eller göra eldshower gör det tufft ekonomiskt. Vid sidan av företaget Cirkus-Emma håller hon kurser via Aktiv Ungdom, Östgöta balett- och dansakademi, Dansarna.se och Nikegymnasterna.

Att hon lever billigt är en fördel.
– Jag kan inte göra något av det jag brukar lägga pengar på. Som att åka på dans- och cirkusläger, förklarar Lundqvist som även fått ekonomiskt stöd genom ett arbetsstipendium på 60 000 av Linköpings kommun.
Just nu håller hon på att öva på en ny koreografi i parakrobatik och dans tillsammans med sin sambo.
– Förhoppningsvis kommer den att synas på Linköpings kulturvecka som ska vara digital i år.